به گزارش علمدار بصیر: "محمدجواد ظریف" وزیر امورخارجه کشورمان با حضور در استودیوی گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، گزارش عملکرد 100 روزه وزارت امورخارجه دولت یازدهم را تشریح کرد.
عمدهترین دستاورد وزارتخارجه؛ شکستن تصویری که برای خدشهدار کردن چهره ایران در جهان تدارک دیدهشده بود
وزیر خارجه کشورمان درباره مهمترین دستاورد وزارت امورخارجه در 100 روز کاری دولت یازدهم گفت: در سطح بین المللی دستاورد عمدهای در حوزه سیاستخارجی به دلیل مقاومت و انتخابات هوشمندانه مردم در انتخابات خردادماه داشتهایم و آن شکستن تصویری بود که برای خدشهدار کردن چهره جمهوری اسلامی و آسان کردن طراحیهای بدخواهان مردم، کشور و انقلاب تدارک دیده بودند.
وی تصریح کرد: شاید در سالهای گذشته و در روابط بین المللی از دید ناظران بین الملل چه در کشورهای غربی و چه در جهان اسلام، در مدت کوتاهی که سرمایه گذاری بسیاری برای آن کرده بودند یک هراس و نگرانی به دروغ و فریب و فرافکنی نسبت به جمهوری اسلامی در سطح منطقه و جهان ایجاد کردند، که هنوز هم آثارش را می بینیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان اظهار داشت: چرا با جمهوری اسلامی با روش دیگری برخورد می کند؛ چون رژیم صهیونیستی هر روز دروغ و نگرانی و هراسآفرینی جدیدی را شروع می کند، چرا که فکر می کردند طراحی که سالها هزینه کرده اند، دارد به نتیجه می رسد و از این طریق جنایت خود را در منطقه توجیه کنند.
ظریف با اشاره به اینکه این دستاوردی با کمک ملت، هدایت مقام معظم رهبری و درایت ریاست محترم جمهور در صد روز گذشته به دست آمد، گفت: در روز 99 از آغاز دولت یازدهم یکی از برجسته ترین نمایه های این موفقیت با توافق اولیه در ژنو در قالب یک برنامه اقدام مشترک شکل گرفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: امیدوارم با همدلی و هماهنگی داخلی بتوانیم مراحل دشوارتر این مسیر را پیش برده و حرکتی در راستای حفظ حقوق ملت و بهبود رفاه و معیشت آنان انجام دهیم.
وی با اشاره به برداشت متفاوت آمریکایی ها پس از توافق ژنو اظهار داشت: در عالم سیاست و به خصوص در آمریکا بسیاری از نگرانی های داخلی، سیاست خارجی را شکل می دهد.
ظریف با بیان نقش مهم سیاست داخلی در راهبردهای آمریکا تاکید کرد: بیشتر نگرانی آن ها پاسخ گویی به برخی فشارهای داخلی است، البته این به معنای نظر مردم آمریکا نیست چرا که تا 5 ماه پیش نظر 50 درصد آمریکایی ها این بود که تنها راه برخورد با ایران برخورد نظامی است.
70 درصد مردم آمریکا اعتقاد دارند موضوع هستهای ایران تنها از طریق مذاکره حل خواهد شد
وی با بیان این که این تصور یک اشتباه بزرگ بود، افزود: امروزه بیش از 70 درصد مردم آمریکا اعتقاد دارند موضوع هسته ای ایران تنها از طریق مذاکره حل خواهد شد اما متاسفانه دولتمردان آمریکا بیشتر تحت تاثیر گروه های فشار اقلیت آمریکا هستند.
ظریف اظهار داشت: البته رگه هایی از واقع بینی وارد گفتمان مقامات آمریکایی شده است.
آمریکا واقعیت غنیسازی ایران را پذیرفته است
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به سخنان اوباما در مرکز سابان تاکید کرد: امروزه آمریکا واقعیت غنی سازی ایران را پذیرفته است. این به معنای قابل قبول بودن رفتار آمریکایی ها نیست، اما این که آن ها پای میز مذاکره نشسته و غنی سازی ایران را پذیرفته اند یک واقعیت است.
ظریف با بیان سخت گیری های دولت آمریکا در پذیرش غنی سازی در خاک کشورهای دیگر اظهار داشت: این واقعیت برای ایران از سوی دولت آمریکا پذیرفته شده اما هنوز این تصور در میان آن ها وجود دارد که با تحریم و فشار می توانند به اهداف خود دست یابند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به سخنان معاون وزارت خزانه داری آمریکا گفت: اقدامات و اظهاراتی از این دست باعث خدشه دار شدن روند مذاکرات خواهد شد. امروزه مجموعه ای از واقعیت ها درباره برنامه هسته ای ایران نه به خواست دولت آمریکا بلکه به دلیل مقاومت و حضور مردم در انتخابات پذیرفته شده است.
وی با تاکید بر اینکه راه برخورد با ملت ایران احترام است و این ملت جز احترام هیچ توقعی ندارند، افزود: ما یاد گرفته ایم روی پای خودمان بایستیم و تنها قدرت فائقه در دنیا را نیز خدا می دانیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: اگر کسی بخواهد با ما تعامل کند باید بیاموزد که با زبان احترام و برابری با ما صحبت کند.
تحریم 19 شرکت و شخص ایرانی نقض تفاهم نیست، ایجاد اعتماد هم نمیکند
وی با اشاره به تحریم های جدید دولت آمریکا که 19 شخص و شرکت ایرانی را در لیست تحریمها قرار داده است، اظهارداشت: اگر بخواهیم واقع بین باشیم این تحریم های جدید نقض تفاهم نیست چرا که تحریم هایی از قبل وجود داشته و اکنون افراد جدیدی به اجرای آن تحریم ها اضافه شدند اما این اقدامات اعتماد آفرینی که مقدمه مراحل بعدی مذاکرات است را دچار خدشه می کند.
وی با بیان این که درباره این موضوع با خانم اشتون و آقای کری صحبت شده است و به آن ها تذکر داده شده تاکید کرد: آن ها برای رسیدن به راه حل نهایی و برداشتن کامل تحریم ها تاکید کرده اند.
ظریف افزود: ملت و دولت ایران وارد راهی شدند و در این راه پای حرف خود خواهند ایستاد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان این که هدف ایران اثبات صلح آمیز بودن برنامه هسته ای است تاکید کرد: کسانی که از ایران تهدیدی ساختند خود تهدیدی برای امنیت جهان به شمار می آیند.
ظریف با اعلام اینکه با پافشاری برحقوقمان مذاکره می کنیم و دیگران را نیز وادار می کنیم که پای میز مذاکره بیایند، تاکید کرد: در سابقه مذاکرات بین المللی کمتر پیش می آید وزرای خارجه 6 قدرت بزرگ دنیا در فاصله چند ساعت به ژنو سرازیر شوند.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: با زبان عزت و منطق و با لحن حقوق و مقررات بین المللی باید درباره مذاکرات صحبت کنیم و تلاش کنیم تهدیداتی که برای مردم مان ایجاد شده را برداریم. بنده یقین دارم با ایستادگی در برابر این دیدگاه ها و در مسیر تعامل سازنده و اعتدال می توانیم به نتیجه برسیم.
یک کمیسیون در ایران با گروه 1+5 تشکیل میشود که در مورد راستآزمایی برنامه هستهای اقدام میکند
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه درباره تعهداتی که ایران در راستای نظارت آژانس داده است، آیا ممکن نیست که عهدشکنیهای طرف غربی ادامه داشته باشد و گامها نامتوازن شود گفت: متن توافقنامه روشن است و همچنین برنامه اقدام مشترک و توافقاتی که در وین انجام شد، مشخص بوده و ما در یک روز اقدامات را انجام می دهیم و بقیه اقدامات نیز ساز و کار مخصوص خود را دارد.
وی ادامه داد: یک کمیسیون در ایران با گروه 1+5 تشکیل می شود که در مورد راست آزمایی برنامه هسته ای اقدام می کند. نگرانی آنها این است که تحریم شان با یک دستور لغو شود در حالیکه اقداماتی که ایران باید انجام دهد در یک فاصله زمانی طول می کشد.
ظریف با اشاره به جلسه دیروزی که اشتون با گروه 1+5 داشت گفت: در این جلسه اختیار را به اشتون دادند که با سفرا صحبت کند و ما تفاهم می کنیم که درباره جزئیات روزی را تعیین کرده و در همان روز اقدامات ما و 1+5 شروع شود. ساز و کار نظارتی ما با "آژانس" و کار نظارتی آنها (غرب) با "کمیسیون مشترک" است.
به غرب میفهمانیم با ایران باید از سر تکریم و احترام رفتار کنند/میتوانیم در کمتر از 24 ساعت به غنیسازی 20 درصد برگردیم
ظریف با بیان اینکه سخت است دیدگاهی که غربی ها نسبت به ما با آن خو گرفته اند تغییر کند گفت: ما این دیدگاه را تغییر خواهیم داد و مردم ما بسیار صبور هستند، به آنها می فهمانیم که با ایران باید از سر تکریم و احترام وارد شوند. برنامه به گونه ای است که همین الان نیز می توان برگشت و شاید کمتر از 24ساعت این برنامه از سر گرفته شود و آنها نیز می توانند تحریم ها را بردارند.
وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه این تنها تحریم نیست که آنها دنبال می کنند گفت: آنها در واقع به دنبال یک فضاسازی روانی غیرعادی جلوه دادن ایران هستند که درپی آن نگرانی هایی را ایجاد کردند و در همین راستا تندروهای داخل و بیرون دولت آمریکا مانع آنند که این فضا تغییر کند و به گفته دکتر روحانی دیوار تحریم ها ترک بردارد.
نقضی صورت گیرد مقابله بهمثل میکنیم
ظریف با اطمینان بخشی از اینکه اگر نقضی صورت گیرد ما هم می توانیم در مقابل آن مقابله به مثل کنیم گفت: ما نیز با این دیدگاه وارد می شویم و با توکل به خدا و اعتماد مردم کار را به نتیجه می رسانیم و با چشم باز و دقت معتقدیم که می توانیم این مسیر را تا آخر به جلو برده و موفق شویم.
وی با بیان اینکه مردم ایران ده سال مقاومت کردند که ذلت را نپذیرند، گفت: ایرانی ها به آمریکا فهماندند کسی نمی تواند برای ما تعیین تکلیف کند و به ما دستور دهد که چه کاری می توانیم بکنیم یا خیر، مردم ما حرفشان را به کرسی نشاندند تا با عنایت به پایداری بتوانیم به جلو حرکت کنیم.
وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به اینکه نباید نگران بعضی از حرفهایی باشیم که زده می شود تصریح کرد: برخی از تحلیلگران غربی در سه ماه گذشته گفتند در این منطقه زلزله رخ داده در حالیکه امنیت همسایگان ما مانند امنیت خودمان می ماند و برای همین امر نیز بنده اول به عراق سفر کردم پس مردم ما بدانند که با اعتماد بر آنها و با مدیریت دقیق این مسیر ادامه دارد.
مذاکرات دور بعد طولانیتر و دشوارتر خواهد بود
ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا این تدبیر اندیشیده شده که ایران تحریم ها را از سر راه بردارد و وارد مرحله نهایی شود گفت: هدف این برنامه گام به گام است و در مقدمه این دو نکته مشخص شده است غنی سازی در ایران و لغو همه تحریم های شورای امنیت و تحریم های دوجانبه و چندجانبه؛ برداشت قطعی من این است که بعد از مرحله اول و قبل از اجلاس اروپایی ها شاید اوایل بهمن نتوانند خود را آماده کنند زیرا جلسه ای که عراقچی دیروز به درخواست اشتون در بروکسل داشتند اجازه داده شد گفتگوها زودتر از اول بهمن شکل بگیرد.
وی ادامه داد: به دلیل نزدیک شدن تولد عیسی مسیح و تعطیلات نومسیحی ممکن است دو هفته ای فاصله بیندازد و سپس مذاکرات را از سر بگیریم و درباره گام نهایی به توافق رسیده و با دقت این گام را تعریف کنیم و ما می خواهیم تصویری روشن را ارائه دهیم.
بعد از گذاشتن قدم نهایی با ایران مانند کشورهای غیرهستهای برخورد میشود
ظریف با بیان اینکه این مذاکره بسیار دشوار خواهد بود گفت: مذاکره دور بعد زمان طولانی تری را به خود اختصاص خواهد داد و وارد فازی می شویم که مانند فاز هسته ای ژاپن است و بعد از گذاشتن قدم نهایی با ایران مانند کشورهای غیرهسته ای برخورد می شود و این کشورها مبنایشان ان پی تی و عدم اشاعه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه معاهده عدم اشاعه شامل کشورهای آمریکا، چین، فرانسه و انگلیس می شود گفت: سایر کشورهای عضو ان.پی.تی غیر هسته ای اند مانند ژاپن، آلمان، برزیل، آرژانتین که همگی به فن غنیسازی پیشرفته دسترسی دارند و غیر هسته ای شناخته می شوند که ایران نیز جزء این دسته می شود.
ظریف با بیان اینکه تازگی ها لفظ ایران هسته ای شنیده می شود گفت: استفده از این لفظ در محیط های سیاسی و آکادمیک صحیح نیست زیرا ایران هسته ای از دید غربی ها ایرانی است که دارای سلاح است و باید روی این عبارات دقت کرد.
باشگاه خبرنگاران